Prezident KOZ Gazdík si vie predstaviť povolebnú spoluprácu Smeru a KDH

27.02.2012 Bratislava

Bratislava 27. februára (TASR) - Konfederácia odborových zväzov SR (KOZ) vyzýva svojich členov, ako aj ďalších občanov, aby sa v čo najväčšom počte zúčastnili na predčasných marcových parlamentných voľbách. Ako dnes na tlačovej konferencii v Bratislave uviedol prezident KOZ Miroslav Gazdík, odbory považujú za dôležité, aby svoj hlas dali tým politickým subjektom, ktoré dokážu v Národnej rade SR zabezpečiť zamestnancom vyššiu životnú úroveň, lepšie sociálne zabezpečenie a istoty v zamestnanosti.

Podľa Gazdíka súčasná vláda za 460 dní svojho pôsobenia prijala opatrenia, ktoré výrazne znevýhodňujú postavenie zamestnancov vo vzťahu k zamestnávateľom. KOZ sa otvorene hlási k spolupráci so stranou Smer-SD aj na základe zmluvy, ktorú spoločne podpísali 19. marca 2010. Gazdík zdôraznil, že odbory majú záujem na zostavení stabilnej vlády. Vie si predstaviť povolebnú spoluprácu Smeru-SD s KDH, no vylúčil spoluprácu s neoliberálnymi stranami na spôsob SaS.

Zmluvu so Smerom-SD však v rámci KOZ odmietli dva odborové zväzy, Združenie odborárov energetiky Slovenska a Slovenský odborový zväz pôšt a telekomunikácií, ktorý sa odčlenil z Odborového zväzu pôšt a logistiky. \"Názor vedenia oboch odborových zväzov rešpektujeme, hoci sa domnievam, že ide len o názor vedenia, ktorý nemá dostatočnú oporu v členskej základni. Oba odborové zväzy reprezentujú len 1,5 percenta členskej základne z KOZ,\" dodal Gazdík.

Podľa viceprezidenta KOZ Jaroslava Kordeka sa odborárska centrála prostredníctvom svojich odborových zväzov zapojí do volebnej kampane. Okrem výzvy na účasť vo voľbách sa odborári zúčastnia na volebných mítingoch Smeru-SD, budú rozdávať letáky a informačnú kampaň budú realizovať aj prostredníctvom sociálnych sietí.
 

Vyberte región